The Scroll Ensemble

Ensemble

Klassieke muziek improvisatie

Het Scroll Ensemble was finalist bij het York Early Music International Young Artists Competition (2015) en daarvoor verkozen tot veelbelovend jong ensemble door International Young Artist’s Presentation in Antwerpen (2014). Diverse malen waren ze te horen op radio 4, o.a. in een hoorspel met schrijver Guus Kuijer en te gast bij Opium op 4. Daarnaast hebben ze opgetreden voor koningin Beatrix, zijn zij te horen én te zien in de bioscoopfilm “Michiel de Ruyter” (2015) en zijn ze het vaste ensemble voor de danslessen van Rachel Farr tijdens het Festival Oude muziek Utrecht. Ook speelden ze samen met gevierde musici zoals Patrick Ayrton en Christina Pluhar (L’Arpeggiata) en stonden ze bij het Leipzig Improvisations Festival geprogrammeerd naast improvisatie grootheden als Paolo Pandolfo en William Dongois.

 

Wat?
Je eigen muziek maken is een geweldig gevoel. Dat kan ook met Klassieke Muziek. Immers, onze favoriete componisten deden het ook altijd! Moet je daar dan een genie voor zijn? Helemaal niet! The Scroll Ensemble doet het al bijna 13 jaar en wilt nu aan jou laten zien hoe dat in elkaar zit.
Daarom organiseren ze improvisatie sessies.

Voor wie?
De sessies zijn als een blik in de keuken. Ze nemen een specifiek thema en voor je ogen bouwt zich de improvisatie op van 1 noot tot steeds grotere improvisaties. Met publieksinteractie wordt je bovendien betrokken en ze hopen nog het meest dat je ook een instrument meeneemt om mee te doen!
Iedereen kan dus komen.

Waarom?
Ooit was improvisatie in klassieke muziek gewoon en maakte zelfs standaard onderdeel uit van het uitvoeren van die muziek, zoals dat nu gewoon is bij jazz, volksmuziek en popmuziek. Van motetten in de renaissance tot Chopin, tot de Nederlandse 17e-eeuwse blokfluitist Jakob van Eyck: ze improviseerden er allemaal op los. The Scroll Ensemble brengt dit al 10 jaar terug met concerten en workshops.

 

 

Meer informatie