Een icoon in de Haagse binnenstad

In het Koorenhuis beleef je cultuur, doe je inspiratie op, ontmoet je andere mensen en ontwikkel je talent.

Voor jong en oud, privé en zakelijk, amateur en professional, is er ruimte en aanbod voor kunst en cultuur.

In het Koorenhuis

Uniek aan het Koorenhuis is de diversiteit aan mogelijkheden onder één dak. Het Koorenhuis heeft de beschikking over verschillende zalen en ruimtes en daardoor zijn de mogelijkheden voor het organiseren van evenementen eindeloos.

Door de samenwerking met diverse culturele partners in het gebouw, kan er op elk gewenste culturele vraag een antwoord komen.

Culturele hotspot

In het Koorenhuis is er elke dag weer wat anders te doen of te beleven. Werk aan je creatieve skills, doe inspiratie op bij onze evenementen en ontmoet anderen die ook van kunst, cultuur en creativiteit houden.

Locatie

Het Koorenhuis is gelegen in het centrum, naast de Grote Markt, het uitgaansgebied van Den Haag.

Mogelijkheden

Uniek aan het pand is dat vrijwel alles mogelijk is op cultureel gebied.
Van oefenen tot optreden,
van groepen tot solisten,
van hiphop tot klassiek.

Voor zakelijke evenementen (tot 300 personen) is het Koorenhuis zeer geschikt. Plenair of in kleine groepen uiteen, alles kan.

 

Een stukje geschiedenis

Het korenhuis werd als korenbeurs gebouwd in 1662-1663. Het was een gebouw waar koren werd opgeslagen en verhandeld.

Het gebouw werd gebouwd in classicistische stijl. Voor het ontwerp was waarschijnlijk Urbanus Talibert van Yperen verantwoordelijk. Naast architect was hij ook kunstschilder en een van de oprichters van de Confrérie Pictura.

Dit was een genootschap van kunstenaars
(1656 – 1849) die gebruik maakten van het korenhuis om te vergaderen en elkaars kunst te beoordelen.

In 1682 richtten enkele van de leden de Haagsche Tekenacademie op, die later zou uitgroeien tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Tot 1839 zou deze academie in het korenhuis blijven.

Het complex van het Koorenhuis bestaat oorspronkelijk uit vier verschillende gebouwen: een open markthal en drie woonhuizen. Daarin vonden handel, kunst, cultuur en onderwijs gelijktijdig plaats. In 1967 werden de 4 gebouwen aangemerkt als Rijksmonument.

 

Cultuurbeleving en creatieve uitwisseling

In het Koorenhuis ondersteunt en initieert een verscheidenheid aan culturele, maatschappelijke en zakelijke activiteiten en evenementen. Bij deze activiteiten staan cultuurbeleving, creatieve uitwisseling en talentontwikkeling voor jong en oud centraal.

Denk bij ondersteuning aan geschikte ruimtes en de daarbij behorende materialen. We denken graag met je mee en adviseren waar nodig over de rol van jouw activiteit in het Koorenhuis. Zo maken we samen Den Haag een beetje mooier.

Vacatures & stages

Er zijn op dit moment geen vacatures.

PRINS27

PRINS27 is de stichting  die verantwoordelijk is voor de exploitatie van het Koorenhuis, PRINS27 faciliteert en draagt zorg voor een professionele en inspirerende omgeving. Lees hier onze jaarverslagen en meer over ons.

Een Rijksmonument uit 1663 met een rijke geschiedenis